دندانپزشکان متخصصانی هستند که در زمینه بهداشت دهان و دندان مهارت دارند و سلامت دهان و دندان بیمار را با استفاده از ابزاری چون اشعه ایکس و تکنولوژی، تضمین میکنند. آنها در واقع نقش بسیار مهمی را در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای دهان و دندان ایفا میکنند. آنها عموما میتوانند دوره تحصیلی خود را طی پنج الی هشت سال تکمیل کنند. البته این بسته به دانشگاه و نوع واحد پاس کردن شما میتواند متفاوت باشد.
ما در این مقاله می خواهیم راجع به مدت زمان تحصیل دندانپزشکی، شرایط لازم جهت دندانپزشک شدن، تخصصهای شناخته شده در دندانپزشکی و … را بررسی کنیم. پس به خواندن این مقاله حتما ادامه دهید تا راجع به تمام جزئیات مربوط به آن آگاه شوید.
دندانپزشک چیست؟
دندانپزشک، همانطور که به طور خلاصه در بالا به آن اشاره کردیم، پزشکی است که در زمینه بهداشت دهان و دندان فعالیت میکند. دندانپزشکان از بیماریهای دهانی جلوگیری میکنند و مشکلات دندانی را ارزیابی و تلاش در رفع آنها میکنند. آنها همچنین تلاش میکنند تا دندانهای شکسته، نامرتب و ریشهای را نیز اصلاح کنند.
چقدر طول میکشد تا دندانپزشک شوید؟
دندانپزشک شدن از پنج تا هشت سال زمان میبرد، فرقی هم نمیتواند که برای تحصیل در انگلستان یا کشوری دیگر اقدام کرده باشید. به هر حال این دورهای است که باید جهت تبدیل شدن به یک متخصص دندانپزشکی سپری کنید. اما مسیر دقیق آن به عاملهای مختلفی نیاز دارد. برای مثال، آیا میخواهید دندانپزشکی را به صورت تخصصی پیش ببرید یا در حد عمومی به آن کفایت میکنید. مطمئنا تخصصهایی مثل جراح دهان یا پریودنتیست مدت زمان بیشتری را جهت تحصیل لازم دارند. با این حال، تعداد زیادی از دانشجویان بینالمللی ترجیح میدهند که دندانپزشک عمومی شوند. ولی عوامل زیر هم میتواند مدت زمان تحصیل دندانپزشکی تاثیر بگذارد.
نوع رشته تحصیلی: برخی از دانشجویان دندانپزشکی ترجیح میدهند که چهار سال از رشتهای مرتبط به دندانپزشکی را در مقطع کارشناسی و چهار سال دیگر را در رشتهی دندانپزشکی، سپری کنند. اما رشتههای تحصیلی دندانپزشکی که کارشناسی را با همان آموزشهای دندانپزشکی ترکیب میکند، به شما اجازه میدهد که مدرک خود را پنج یا شش ساله به اتمام برسانید.
تخصص: اینکه بخواهید در رشته دندانپزشکی تخصص هم بگیرید یا نه، روی مدت زمان تحصیلی شما به عنوان دندانپزشک تاثیر میگذارد. چون برای اخذ تخصص، به آموزشهای بیشتری نیاز دارید.
رشته مقطع کارشناسی: رشتهای که در دورهی کارشناسی در آن تحصیل میکنید روی طول مدت تحصیلی شما به عنوان دندانپزشک تاثیر میگذارد. برای مثال، دانشجویانی که کارشناسی خود را در رشتههایی چون زیست شناسی، شیمی یا پیش پزشکی سپری کردهاند، باید در ادامه واحدهای بیشتری در رابطه با دندانپزشکی پاس کنند.
نتایج درخواست پذیرش: پذیرش در دانشکده دندانپزشکی فرایندی پر رقابت است. این دانشکده فقط دانشآموزانی با معدل خوب، توصیه نامه و صلاحیت علمی بالا را میپذیرد. پس شاید مجبور شوید برای بالا بردن سطح مهارتهای خود، زمان بیشتری را قبل از ورود به دانشکده سپری کنید.
مسئولیتهای شغلی دندانپزشک
یک دندانپزشک به طور کلی وظایفی نظیر موارد زیر را بر عهده دارد:
- آموزش بهداشت دهان و دندان بیماران و بالا بردن سطح آگاهی آنها
- عکسبرداری با اشعه ایکس برای مشخص کردن علت درد دندان
- تمیز کردن دندانها و از بین بردن پوسیدگی و خرابی دندان
- مشخصکردن برنامه درمانی جهت از بین بردن مشکلات دهان و دندان
- نظارت بر رشد دندانهای کودکان
تفاوت دندانپزشک و هایژنیست دندان
دندانپزشک و هایژنیست یا بهداشت کار دهان و دندان، هر دو در ارائهی مراقبتهای بهداشتی در زمینه دهان و دندان نقش بسیار مهمی دارند. اما از نظر تحصیلی، حقوق و مزایا و همچنین وظایف شغلی آنها باهم متفاوت است. اگر به دندانپزشکی علاقهمند هستید، بهتر است راجع به هر دوی این موارد اطلاعاتی داشته باشید تا راجع به اهداف شغلی خود تصمیم بهتری بگیرید. ما در ادامه تفاوتها و نکات کلی در رابطه با این دو شغل را توضیح میدهیم تا اگر برای مهاجرت تحصیلی مثل تحصیل دندانپزشکی در روسیه هم اقدام میکنید، راههای ورود به این رشته را بلد باشید.
هایژنیست دندان چیست؟
یک هایژنیست یا بهداشت کار دهان و دندان، کسی است که قبل از معاینه دندانها و ارزیابی بیماری آنها با بیمار سروکار دارد. در واقع او کسی است که اقدامات مهمی را جهت آمادهسازی شخص برای انجام مراحل و معاینات بعدی انجام میدهد. بهداشت کار دهان و دندان کسی است که از دندانها با اشعه ایکس عکس میگیرد، دندانهای بیمار را تمیز میکند، پلاکها را از بین میبرد و روی هر دندان پولیش میزند. آنها حتی میتوانند علائم مختلف بیماریهای دهانی و دندانی را تشخیص دهند و اطلاع رسانی کنند. همچنین، هایژنیست دندان معمولا بهترین راه جهت پیشگیری از بیماریهای دندان و لثه را ارائه میدهد و در مورد نحوه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن هم شما را راهنمایی میکنند.
تفاوت دندانپزشک و هایژنیست دندان
اگرچه دندانپزشک و هایژنیست دندان هر دو مراقبتهای دهانی و دندانی مهمی ارائه میدهند، ولی تفاوتهایی هم باهم دارند. تا جایی که بیمار میتواند این انتظار را داشته باشد که طی مراجعه به دندانپزشک، هایژنیست دندان هم آنجا باشد و مشاورههایی را به او ارائه دهد. به طور کلی، چهار تفاوت اصلی بین یک دندانپزشک و هایژنیست دندان وجود دارد.
1. الزامات آموزشی
برای اینکه دندانپزشک شوید ابتدا باید مدرک کارشناسی خود را دریافت کنید. معمولا دانشجویان دندانپزشکی ممکن است در شیمی یا زیست شناسی یا پیش پزشکی تحصیل کنند و سپس، با آزمون پذیرش دندانپزشکی که DAT نام دارد، در دانشکده دندانپزشکی درس بخوانند و همین، مجددا چهار سال طول میکشد. پس از اتمام دورههای تحصیلی، دانشجویان مدرک DDS یا DMD را کسب میکنند. پس از اخذ مدرک، فارغالتحصیلان باید در یک سری امتحانات شرکت کنند تا مجوزی که توسط دولت ارائه میشود را اخذ نمایند. پس از اخذ مجوز، تازه میتوانند مشغول به دندانپزشکی شوند.
هایژنیست دندان، کافی است مدرک کاردانی خود را از دانشگاه دریافت کند و سپس جهت دریافت مجوز دولتی اقدام نماید. هایژنیست دندان میتواند دورههای تحصیلی خود را در موسسات فنی، موسسات چهارساله، دانشکده دندان پزشکی یا یک کالج دولتی سپری کند. برای تحصیل به عنوان هایژنیست دندان، فقط به مدرک دبیرستان یا GED نیاز دارید و نیازی نیست که در آزمون خاصی جهت پذیرش شرکت کنید. برخی از هایژنیست دندان پس از اخذ مدرک خود، تخصص خود را بهتر میکنند. صرف نظر از دورههای تحصیلی دانشگاه، دورههایی شامل آناتومی دندان، علوم زیست پزشکی، پریودنتولوژی، بهداشت دهان و دندان پیشگیرانه و … نیز وجود دارد که یک هایژنیست دندان نیز میتواند در آنها تخصص به دست بیاورد.
2. حقوق و دستمزد
یک دندانپزشک سالانه به طور میانگین، 236825 دلار در سال درآمد دارد. دندانپزشکان ممکن است جراح باشند یا مطب کوچکی را برای خود داشته باشند. اما به هر حال، درامد آنها بالا است. اما هایژنیست دندان سالانه حدود 78828 دلار درآمد دارد. طبق آمار، هر دوی این مشاغل درآمد خوب و حتی بالاتری را نسبت به مشاغلی با ساعت کاری و سختیهای مشابه دارند.
3. چشم انداز شغلی
بازار کار برای هایژنیست دندان و دندانپزشک به طور یکسانی برابر است و اگر کسی به جای دندانپزشکی، به تحصیل هایژنیست دندانی بپردازد، اینطور نیست که شغلی برای او وجود نداشته باشد. چون هر دو شغل، به سلامت دندان مرتبط هستند و تقاضا برای افزایش خدمات دهانی و دندانی، در تمام کشورها رو به افزایش است. پس حتی اگه به تحصیل دندانپزشکی در ترکیه بپردازید یا رشتهی هایژنیست دندانی را در این کشور بخوانید، باز هم بازار کار مناسبی در رابطه با رشته تحصیلی شما وجود خواهد داشت.
4. مسئولیتهای شغلی
اگرچه دندانپزشک و هایژنیست هر دو در زمینه بهداشت دهان و دندان فعالیت دارند ولی تفاوتهایی هم وجود دارد. به طور کلی، دندانپزشک روی شناسایی، تشخیص بیماری و درمان پوسیدگیهای دندان و بیماریهای لثه تمرکز دارد. آنها حتی میتوانند دارو تجویز کنند. ولی هایژنیست دندان به دندانپزشک کمک میکند تا به بیمار جهت رعایت بهداشت و برخی توصیهها در زمینه مراقبتهای مخصوص دهان و دندان به خوبی عمل کند.
تخصصهای دندانپزشکی
ما به طور کلی راجع به دندانپزشکی، مدت زمان تحصیل دندانپزشکی و وظایف شغلی آن به طور کلی صحبت کردیم، ولی تخصصهایی هم در این زمینه است که به رسمیت شناخته شده و بهتر است راجع به آنها هم بدانید.
1. متخصص اندودنتیست
متخصص اندودنتیست، بیماریهای دندانی که تا ریشه دندان پیش رفته را تشخیص داده و درمان میکنند. آنها در واقع متخصص تشخیص آسیبهای داخلی هستند.
2. دندانپزشک عمومی
همانطور که در این مقاله توضیح دادیم، دندانپزشک عمومی معمولا در مطب یا یک محیط درمانی مثل درمانگاه یا بیمارستان کار میکند. او معاینات را انجام میدهد، به بیمار راهنماییهایی را در زمینه بهداشت دهان و دندان ارائه میدهد و گاهی برخی جراحیها را نیز انجام میدهد.
3. متخصص ارتودنسی
متخصص ارتودنسی روی هم ترازی دندانها تمرکز دارد. او اغلب با کودکان، نوجوانان و بزرگسالان جوان سروکار دارد و نامرتبی دندانهای آنها را تشخیص میدهد و جهت درمان آن میکوشد.
4. آسیب شناس دهان، فک و صورت
آسیب شناسان دهان، فک و صورت در اولین مرحله روی تشخیص و درمان بیماریهای دهان و دندان تمرکز دارند. آنها ممکن است جهت درمان حفرههای مکرر دندانی، پریودنتال، ترومای دندانی یا شکاف لبها اقدام کنند.
5. دندانپزشک کودکان
دندانپزشک کودک در آموزش مراقبت های بهداشتی دهان و دندان به کودکان و نوجوانان، و درمان بیماریهای مخصوص به دهان و دندان کودکان و اطفال تمرکز دارد.
6. رادیولوژیست دهان، فک و صورت
رادیولوژیست دهان، فک و صورت در اولین مرحله در تشخیص و تفسیر تصاویر مربوط به دهان و دندان اقدام میکنند. آنها معمولا به سایر متخصصان در ارزیابی نتایجهی اشعه ایکس دندانها کمک میکنند.
7. جراح فک و صورت
یک جراح فک و صورت، در اولین مرحله روی جنبههای دندانپزشکی تمرکز دارد. آنها به طور کلی ممکن است جهت ترمیم بافت آسیب دیده یا اصلاح ناهماهنگیهای فک اقدام نمایند.
8. پریودنتریست
پریودنتیست بر بیماری پریودنتال تمرکز دارد. او از ابزار خاصی جهت تعیین وسعت بیماری پریودنتال استفاده میکند و یک برنامه درمانی مشخص برای رفع آن تنظیم میکند.
9. متخصص پروتزهای دندانی
متخصص پروتزهای دندانی، روی ساخت تاج یا ایمپلنتهای دندانی تمرکز دارد و این روزها به عنوان یکی از پردرآمدترین تخصصهای دندانپزشکی محسوب میشود.
دانشجویان دندانپزشکی حتی ممکن است تخصص در بیحسی دندان، پزشکی دهان یا درد دهان را انتخاب کنند. تخصصهای دندانپزشکی شما را به سمت آیندهای فوقالعاده میکشاند، ولی برای اخذ هر تخصص به زحمت و آموزش بیشتری نیاز است که به طولانیتر شدن مدت زمان تحصیل دندانپزشکی منجر میشود.
سطح تحصیلات دندانپزشکان
همانطور که به طور خلاصه توضیح دادیم، هر دندانپزشک باید دو مدرک را اخذ نماید. شما ابتدا باید مدرک کارشناسی خود را تکمیل کنید و سپس طی تحصیلات تکمیلی، واحدهای مربوط به دندانپزشکی را سپری کنید.
مدرک کارشناسی
قبل از ورود به دانشکده دندانپزشکی، اخذ مدرک کارشناسی برای دانشجویان بینالمللی اجباری است. پس شما باید مدرکی که با دندانپزشکی ترکیب میشود را بخوانید تا بتوانید وارد دانشکده دندانپزشکی شوید. برای مثال، مدارکی مثل زیست شناسی، شیمی یا پیش پزشکی برای مقطع کارشناسی توصیه میشود. سپس باید در آزمون پذیرش دانشکده دندانپزشکی شرکت کنید و واحدهای تکمیلی را طی دو الی چهار سال بعدی بگذرانید.
مدرک دندانپزشکی (تکمیلی)
پس از اخذ مدرک کارشناسی، باید در آزمون ورودی شرکت کنید تا بتوانید واحدهای تکمیلی خود به عنوان دندان پزشک را بگذرانید و مدرک DMD یا DDS را به دست بیاورید. در این مرحله، شما واحدهایی چون دورههای آناتومی دندان، زیست شناسی، میکروبیولوژی دهان و رادیولوژی دندان را سپری خواهید کرد. همچنین چند دوره کارآموزی و رزیدنتی را نیز طی تحصیل دوره دندانپزشکی سپری میکنید و آموزشهای لازم را تجربه و دریافت میکنید.
دندانپزشکی تخصصی
اگر میخواهید در زمینه خاصی در دندانپزشکی تخصص داشته باشید، باید بعد از اخذ مدرک خود در دانشکده دندانپزشکی، طی یک یا دو سال بعد از آن، جهت سپری کردن آموزشهای عمیقتر و تخصصیتر اقدام کنید و این یعنی زمان بیشتری جهت تکمیل دورههای آموزشی و اخذ مدرک تخصصی خود نیاز دارید. برای مثال، جراح دهان و دندان، به یک دوره رزیدنتی چهار ساله یا شش ساله نیاز دارد.
اتمام آزمون دولتی
پس از اخذ مدرک خود، باید در شهری که قصد دارید در آن به دندانپزشکی بپردازید، مجوز داشته باشید. برای این کار باید در آزمون ملی دندانپزشکی شرکت کنید و مجوز خود را به دست بیاورید. این آزمون کتبی دو بخشی با 500 سوال مختلف است.
فرق مدرک DDS و DMD در دندانپزشکی
مدرک DDS (دکترای جراحی دندان) و DMD (دکترای پزشکی در دندانپزشکی) یکسان هستند و واحدهای آموزشی یکسانی را نیز میطلبند. پس فرقی نمیکند که کدام یک را داشته باشید. این در واقع به برنامهی تحصیلی شما در دانشگاه و تصمیم خود دانشگاه در ارائهی مدرک بستگی دارد.
موسسه مهاجر دانش
موسسه مهاجردانش، متشکل از بهترین دانشآموختگان و متخصصان دانشگاههای ایران، ترکیه و روسیه است. این متخصصان، با تمام دانش و مهارت خود در مهاجرت تحصیلی، به متقاضیان مختلف که تمایل به مهاجرت تحصیلی به روسیه، ترکیه و انگلستان را دارند کمک میکند تا به هدف خود، یعنی اخذ پذیرش و اقامت دائم این کشورها دست پیدا کنند. پس اگر میخواهید به تحصیل رشته دندانپزشکی در هر یک از این کشورها بپردازید و به اطلاعات کاملی در این زمینه نیاز دارید، حتما با ما تماس بگیرید.