پزشکی در ترکیه

تحصیل پزشکی در ترکیه ، اعزام دانشجو به ترکیه و شرایط بورسیه تحصیل در دانشگاههای ترکیه برای سال 2021 و 2022 در این مقاله مورد تحلیل و بررسی و ارزیابی علمی قرار می گیرد.
دانشگاههای پزشکی در ترکیه از دانشگاههای معتبر و بین المللی هستند که علاقه مندان زیادی از داخل و خارج کشور بخصوص ایرانیها را به خود جذب کردهاند. این دانشگاهها همکاری خوبی با دانشگاههای معتبر جهان دارند و از اساتید معروف اروپایی و امریکایی در دانشکدههای پزشکی خود استفاده میکنند.
این دانشگاهها در سال 2001 به سیستم آموزشی دانشگاههای اروپا و امریکا پیوستند. تحصیل پزشکی در ترکیه 6 سال طول میکشد که سه سالۀ اول، دانشجو به آموزش، تحقیق و کارهای بالینی و دو سال بعد به انجام آزمایشات، تشخیص و راههای درمان میپردازد و در سال آخر هم که دورۀ انترنی یا کارورزی است در بیمارستانهای علوم پزشکی وارد درمان و تجربه اندوزی میشود.

پزشکی در ترکیه
یکی از شرایط تحصیل پزشکی در دانشگاههای دولتی ترکیه، قبولی در آزمون یوس YOS و یا SAT است که با توجه به سطح سواد و اطلاعات علمی ایرانی ها، گذراندن این آزمونها به راحتی برای آنها میسر میگردد.
از آنجایی که کشور ترکیه یک مقصد گردشگری سلامت هم به حساب میآید، سالانه افراد زیادی از کشورهای مختلف مانند ایران، آذربایجان، عراق، عربستان سعودی، آسیا، روسیه و اروپا برای درمان و حتی جراحی زیبایی به بخشهای پزشکی ترکیه مراجعه میکنند.
دانشگاههای پزشکی ترکیه در زمینههای زیبایی، هوش بری، کاردیولوژی، پزشکی داخلی و عمومی، پزشکی اطفال، رادیولوژی، جراحی به دانشجویان آموزش تئوریک و عملی میدهند.
فرم زیر رو پر کنید تا با شما تماس بگیریم و در مورد فرصت طلایی تحصیل پزشکی در ترکیه راهنمایی کنیم:
پادکست تحصیل در دانشگاه های ترکیه
پادکست شرایط و مزایای تحصیل در ترکیه
مزایای تحصیل در ترکیه چیست ؟
استانداردهای آموزشی بالا
مدارک معتبر بینالمللی
فرصت تحصیلی مقرون به صرفه
مهماننوازی و روابط دوستانه
بهترین دانشگاههای ترکیه در رشتههای پزشکی
۱- دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe University): از دانشگاههای معروف دولتی ترکیه است که سال 1967 در شهر آنکارا تأسیس شده است و رتبۀ اول را در بین مدارس و دانشگاههای پزشکی در ترکیه به خود اختصاص داده است. رتبۀ جهانی این دانشگاه در رشتههای زیستی، پزشکی و بهداشت در رتبه بندی QS و SCLmagoir در سال 2010 ،به ترتیب 285 و 122 است.
این دانشگاه به غیر از دانشکدههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و علوم بهداشتی، تعدادی دانشکدههای غیر پزشکی هم دارد. دانشکده پزشکی با فعالیت دپارتمان سلامت کودک در سال 1954 شروع به کار کرد.
به غیر از دانشکدههای پزشکی، مؤسسه های علمی و پژوهشی در این دانشگاه هستند که در رشته های اعصاب و روان، کودکان، بهداشت عمومی، علوم بهداشتی، مدیریت بهداشت، اقتصاد بهداشت، سرطان شناسی، پرستاری، فیزیوتراپی، توانبخشی و مدارس حرفهای فعالیت میکنند و در پردیس اصلی سیهیه ( Sihhiye) قرار دارند.
دانشکده علوم بهداشت در سال 1961 تأسیس شد و رشتههای تحصیلی پرستاری، فناوری پزشکی، فیزیوتراپی و توانبخشی در آن آموزش داده میشوند.
تحصیل پزشکی در دانشگاه حاجت تپه براساس دو برنامه پزشکی عمومی MD و دوگانۀ MD/PhD به دانشجویان پزشکی دانشگاه ارائه میگردد. پس از پایان 6 سال، مدرک پزشکی MD یا MBBS به فارغ التحصیلان اعطا میشود.
دورۀ پزشکی در این دانشگاه به زبان انگلیسی و ترکی تدریس میشود، تسلط و قبولی در آزمون مهارت زبان انگلیسی ضروری است.
دانشکدههای پزشکی این دانشگاه در پردیس اصلی سیهیه( Sihhiye) است که بیمارستانهای بزرگسالان، Ihsan Dogramaci و آنکولوژی در آن به مردم خدمات بهداشتی درمانی ارائه میدهند.
دانشگاه حاجت تپه همکاری علمی و قوی با دانشگاه هاروارد در زمینه رشتههای پزشکی دارد.
۲- دانشگاه استانبول (Istanbul University): یک دانشگاه دولتی است که رتبۀ دوم دانشگاههای کشور ترکیه را دارد و دارای رشتههای تحصیلی پزشکی، دندان پزشکی و پرستاری است. این دانشگاه قدیمی ترین دانشگاه در ترکیه بوده و در مرکز شهر استانبول واقع شده است.
۳- دانشگاه آنکارا (Ankara University): یک دانشگاه دولتی است و رتبۀ 5 دانشگاههای کشور ترکیه را دارد و دارای رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی است.
۴- دانشگاه اژه (Ege University): یک دانشگاه دولتی است که در شهر ازمیر تأسیس شده و رتبۀ 6 دانشگاههای ترکیه را دارد و دارای رشتههای پزشگی، داروسازی و دندان پزشکی است. زبان تحصیل در این دانشگاه، ترکی استانبولی است.
۵- دانشگاه آتاتورک (Ataturk University): یک دانشگاه دولتی است که در شهر ارزروم واقع شده و رتبۀ 14 ترکیه را دارد که دارای رشتههای پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی، مامایی و پرستاری است. زبان تحصیل در این دانشگاه ترکی و انگلیسی است.
۶-دانشگاه کوچ (KOC) : یکی از دانشگاههای پزشکی، خصوصی و گران ترکیه که در استانبول واقع است و در سال 1993 تأسیس شد و رشته پزشکی این دانشگاه ازکیفیت خیلی خوبی برخوردار است و یک دوره تحصیلی 6 ساله را دارد. این دانشگاه رتبۀ 16 دانشگاههای ترکیه را دارد. اکثر رشته ها در این دانشگاه به زبان انگلیسی ارائه میشود.
این دانشگاه به زبان انگلیسی اهمیت زیادی میدهد و حتی یک سال اول شروع دوره تحصیل پزشکی را به همراه تحصیلات اصلی به آموزش زبان انگلیسی هم اختصاص میدهد و در ترکیه تنها رشتهای که صرفاً با زبان انگلیسی تدریس میشود رشته پزشکی در این دانشگاه است.
در واقع بعد از سال اول، با شروع سال دوم و سوم، دوره پزشکی مربوط به پزشکی پایه و دورههای بالینی آن به دانشجو آموزش داده میشود و سال چهارم و پنجم هم برای دانشجوی پزشکی، تشخیص بیماریها و درمان آنها و برنامههای بالین ورزی است.
سال ششم هم برای دانشجو، همراه با دورۀ بالینی به مراقبت از بیمار و درمان کامل بیماری تحت سرپرستی پزشکان بیمارستان تحت عنوان اساتید سپری میشود.
این دانشگاه هم در رشته پزشکی از دانشگاههای ممتاز کشور است.
۷ -دانشگاه یدی تپه (Yeditepe University): یک دانشگاه خصوصی است که در شهر استانبول ترکیه واقع شده و رتبۀ 40 دانشگاههای ترکیه را دارد و دارای دانشکده پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی است. این دانشگاه بزرگترین دانشگاه خصوصی ترکیه است. این دانشگاه مورد تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت ایران است.

موقعیت شغلی و درآمدی پزشکان در کشور ترکیه
یک پزشک در کشور ترکیه با مهارتی که کسب میکند به بازیابی سلامتی شخص بیمار کمک میکند که با مطالعه دقیق بدن بیمار و عوامل محیطی مؤثر بر آن به خوبی به علائم، بیماریها و کمبود پی میبرد و با توجه به نتیجۀ عکس، آزمایشها و علائم بالینی، بیماری را تشخیص و به برنامۀ درمانی بیمار میپردازد.
این برنامه میتواند شامل تجویز داروهای شیمیایی، جراحی، تمرینات بدنی و پرتو درمانی باشد و اگر نتیجهای حاصل نشود بیمار را به پزشک متخصص ارجاع میدهد و محدودۀ کار پزشکان بسته به توع دارویی که به بیمار میدهند، متفاوت است.
در کشور ترکیه نیمی از پزشکان به عنوان جراح و متخصص در بیمارستان خدمت میکنند و برای هر رشتهای هم گرایش و زیرگروه وجود دارد بطوریکه یک دانشجوی پزشکی میتواند متخصص جراحی مغز و اعصاب را به گرایش فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب کودکان تبدیل کند. نیمی از پزشکان یک بیمارستان هم پزشکان عمومی هستند که در سطح اول مواجهه با بیماران هستند و با بررسی و تشخیص بیماری به درمان میپردازند و در صورت مشاهده علائم خاصی، بیمار را به پزشک متخصص ارجاع میدهند. پزشک عمومی هم میتواند در گرایشهای مختلف مانند پزشک زنان، متخصص اطفال و زنان و زایمان و… باشند.
بعضی از دانشجویان پزشکی علاقه مند که در مسیرهای پژوهشی در دانشگاه قرار گیرند و به آموزش و تحقیق بپردازند یا تعدادی از آنها مایلند در یک زمینۀ خاص مانند سرطان سینه، اختلالات عصبی و… تحقیق و بررسی داشته باشند.
افرادی که در سال ششم پزشکی در بیمارستان کار میکنند اگر ساکن کشور ترکیه باشند به عنوان یک کارورز و پزشک معمولی حقوق دریافت میکنند و اگر بخواهند میتوانند در رشتههای مختلف چون بیهوشی، قلب و… تخصص بگیرند.
فرصتهای زیادی برای اشتغال پزشکان وجود دارد بعضی از آنها در مراکز پزشکی و درمانگاهها مشغول میشوند و تعدادی از آنها در بیمارستانهای دولتی و یا خصوصی که نیاز داشته باشند، کار میکنند و یا در مطب خودشان فعالیت دارند و در کل پزشکان در ترکیه زیاد کار میکنند و باید بطور مداوم بیمار خودشان را تحت نظر داشته باشند و وظیفۀ آنها در پزشک خانواده برای طبابت، تنظیم پروندههای پزشکی بیمار و به روز رسانی آنها سنگین است.

پزشک ساعات زیادی را برای دیدن بیمار در مطب و بیمارستان و کلینیک، انجام تستها و تحلیل آنها، تجویز دارو و یا معالجه، یادداشت کردن وضعیت بیمار و مشاوره به بیمار برای حفظ سلامتی صرف میکند. پزشکی که جراح است دو تا سه روز را بطور کامل در مطب کار میکند و دو تا سه روز را هم در بیمارستان جراحی میکند و در موقع اضطراری باید در دسترس باشد.
ساعات کار پزشکان در ترکیه و بلکه در هر کشوری زیاد است ولی در آمد خوبی هم دارند یک روانپزشک در ترکیه سالانه 214 هزار دلار درآمد دارد یک جراح مغز و اعصاب که شغل مهمتر و سنگینتری دارد 423 هزار دلار در سال کسب درآمد میکند و یا درآمد یک جراح عمومی در سال 266 هزار دلار است. پزشک متخصص کودکان و پزشک عمومی در سال 143 هزار دلار در آمد دارد.
شرایط درمانی کشور ترکیه همانند ایران است که پزشک بطور مداوم به ارائه خدمات درمانی میپردازد و بیکاری برای این قشر مفهومی ندارد و هر پزشکی در ترکیه هم سعی میکند تا با دانش، دلسوزی و درک و آمادگی کافی به بیماران کمک نماید.
معمولاً دورههای پزشکی جدا از هزینههای آن، وقت و عمر زیادی از یک فرد میگیرد بنابراین یک پزشک تلاش میکند تا طبق پروتکلهای پزشکی هم خدمت اجتماعیاش را به نحو احسن انجام دهد و هم به زندگی شخصی خود سر و سامانی بدهد.
وقتی از دانشگاههای پزشکی ترکیه فارغ التحصیل میشوید برای کار در این کشور بهتر است چند زبانه باشید و علاوه بر تسلط به زبان انگلیسی به زبان ترکی استانبولی و سایر زبانهای منطقه هم آشنا باشید تا بتوانید با مردم ترکیه و یا با مهاجرینی که برای درمان به بخشهای درمانی ترکیه مراجعه میکنند ارتباط خوبی برقرار کنید.
در پایان، پزشکی ترکیه کیفیت خوبی دارد و با توجه به ارتباط بین المللی دانشگاههای این کشور با دانشگاههای معتبر جهانی و به روز رسانی مداوم در علم پزشکی، اعتبار جهانی پیدا کرده و باعث شده که دانشگاههای ترکیه، دانشجویان زیادی را در این رشته از ممالک مختلف دنیا جذب نماید و هم افرادی از آسیا و اروپا برای درمان به مراکز پزشکی این کشور مراجعه کنند.

سوالات متداول تحصیل پزشکی در ترکیه
معمولا آزمون یوس دانشگاههای ترکیه از اواخر فروردین شروع شده و تا اواسط خرداد طول میکشد. دلیل یکسان نبودن تاریخ اینست که هر دانشگاه، خود اختصاصاً آزمون خود را برگزار میکند و آزمون ملی نیست.
بسته به دانشگاه و مقطع تحصیلی متفاوت خواهد بود. برای تحصیل به زبان ترکی، کارنامه تومر و برای ارشد و دکتری تافل و یا yds الزامی است.
بله، با رعایت شرایط لازم امکان پذیر است.
ریاضی، تست هوش و هندسه
بله دانشگاههای ترکیه از اعتبار جهانی بسیار بالایی برخوردار هستند.
بسته به شرایط زندگی هر فرد و همچنین شهرستان محل تحصیل میتواند متفاوت باشد. شهرهای بزرگ هزینه های بیشتری نسبت به شهرهای کوچک دارند. همچنین زندگی در خوابگاه با اجاره منزل متفاوت است. ولی اگر میانگن گرفته شود بطور متوسط در هر ماه حدود 1200 تا 2000 لیر هزینه زندگی خواهد بود.
خیر. دانشجویان در انتخاب پوشش آزاد هستند.
خیر. مصاحبه فقط در مقطع دکتری انجام میشود. سایر مقاطع مصاحبه ندارند. رشته های گروه پزشکی در بعضی دانشگاهها به تازگی مصاحبه برگزار می کنند.
بعد از ثبت نام در دانشگاه و دریافت کارت اقامت، این امکان به راحتی مقدور است.
بله. در اغلب دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه، رشته های تحصیلی به انگلیسی هم ارائه میشوند.
بله برای اکثر دانشگاههای دولتی تفاوتا ندارد شما یوس داشته باشید یا sat. برای تعدادی از دانشجوها شرکت در آزمون sat راحتتر است.
بله. موسسه با اکثر دانشگاههای خصوصی ترکیه همکاری و قرارداد دارد. و همچنین امکان معرفی تعدادی از دانشجوهای خود و دریافت بورس از 10 تا 100 درصد را دارد.
آیا بعد از تحصیل پزشکی در ترکیه میتوان در ترکیه طبابت کرد یا فقط دانشجویان ترک میتوانند در ترکیه طبابت کنند؟
سلام و وقت بخیر. بله امکان اشتغال برای پزشکان خارجی در ترکیه وجود دارد.
سلام وقتتون بخیر
بعد از اتمام دانشگاه در ترکیه میتوان به ایران برگشت و اینجا کار کرد
یا بعد از قبولی در اواسط دانشگاه چطور
چون من به خاطر مشکلات خانوادگی نمیتونم در اونجا ادامه بدم این مدت
سلام و وقت بخیر. در صورتیکه دانشگاه محل تحصیل شما در لیست دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت قرار داشته باشد مدرکتون در ایران تایید میشه و اجازه کار خواهید داشت. انتقال حین تحصیل هم در حال حاضر فعلا متوقف شده ولی احتمال اینکه در سالجاری مجددا این امکان فراهم شود وجود دارد.
با توجه به افزایش قیمت دلار آیا برای پزشکی دانشگاهی هست که با لیر ترکیه بتونم پرداخت کنم ؟
سلام. بله دانشگاههای دولتی ترکیه شهریه را به لیر دریافت میکنند و دانشگاههای خصوصی به دلار.
درود بر شما. من لیسانس هوشبری با معدل 16.65 از دانشگاه آزاد دارم .آیا رشته من در ترکیه هست؟ و ارشد هوشبری چطور؟ ممنون
سلام و درود. بله این رشته در ترکیه وجود دارد البته تعداد دانشگاههایی که این رشته را ارائه میدهند بسیار کم است.
سلام من دانشجو ترم یک رشته شیمی دانشگاه پیام نور هستم متولد بهمن سال هزارو سیصدو هشتادم میتونم توی ازمون یوس یا اس ای تی شرکت کنم ؟؟ و ایا برای خارج شدن از کشور منعی برام وجود داره؟
سلام و وقت بخیر. بله مشکلی نیست. میتونین در این آزمونها شرکت کنید. اگر مشمول خدمت سربازی هستید، میتونین با گذاشتن وثیقه از کشور خارج و در این آزمونها شرکت کنید.
سلام. برای تحصیل در دانشگاههای ترکیه فقط دانستن زبان انگلیسی کفایت میکنه؟ منظورم برای رشته پزشکیه
سلام. در صورتیکه تحصیل شما به زبان ترکی باشد از ابتدای تحصیل داشتن مدرک ترکی استانبولی و یا شرکت در آزمون تعیین سطح زبان ترکی دانشگاه الزامی است. ولی چنانچه زبان تحصیل شما در رشته دندان به انگلیسی باشد، در اغلب دانشگاهها، داشتن مدرک ترکی از همان ابتدای تحصیل الزامی نبوده ولی شما موظفید تا سال دوم تحصیل خود، مدرک زبان ترکی خود را ارائه نمایید. به این دلیل که دوره کلینیک و دروس عملی شما شروع خواهد شد و در اینصورت شما نیازمند دانستن زبان ترکی هستید.
سلام. من سال اخر دبیرستان هستم. میخواستم تو آزمون یوس شرکت کنم. چه کاراهایی باید انجام بدهم؟
سلام. برای کسب نمره بالا در آزمون یوس، شما نیازمند به حضور در دوره های آموزشی با کیفیت هستید. بعد از دریافت کارنامه آزمون یوس، کارشناسان متخصص موسسه در خصوص اخذ پذیرش در خدمت شما هستند. همچنین بابت ثبت نام در دوره های آموزشی هم میتوانید با مشاوران موسسه در تماس باشید.
ضمن تشکر از مطالب مفید سایتتون ، خواستم سوال کنم که به همسرم هم اقامت ترکیه را با ویزای تحصیل پزشکی من میدهند ؟
سلام و سپاس از همراهی شما. برای همسرتان هم امکان دریافت ویزای اقامت وجود دارد. جهت بررسی شرایط و ارائه اطلاعات، با همکاران موسسه در تماس باشید.
سلام و خسته نباشید. برای پذیرش در دانشگاههای خصوصی ترکیه، باید کدم آزمون شرکت کنیم؟ یوس یا اس ای تی؟
سلام و احترام. اغلب دانشگاههای خصوصی با شرط معدل و بررسی سوابق علمی دانشجو، پذیرش می دهند و در تعداد معدودی از دانشگاههای خصوصی ضرورت دارد مدرک داشته باشید. از جمله دانشگاه خصوصی کوچ که برای تحصیل در آن، نیازمند نمره sat هستید. در کلیه مراحل اخذ پذیرش از دانشگاههای خصوصی، مشاوران موسسه در کنار شما خواهند بود.