این روزها هوش مصنوعی یکی از بزرگترین تحولات قرن بیت و یکم محسوب میشود و صنایع مختلفی را تغییر داده است. ترکیه با تایید پتانسیل عظیم خود در این حوزه، موسسات و دانشگاههای زیادی را جهت آموزش آن اضافه و گسترش داده و به عنوان یکی از بهترین کشورها در زمینه آموزش این رشته محسوب میشود. ما در این مقاله از مهاجردانش، راجع به تمام جزئیات مربوط به تحصیل رشته هوش مصنوعی در ترکیه و فرصتها و پیشرفتهای مربوط به آن صحبت میکنیم تا بدانیم که چرا تحصیل در ترکیه برای این رشته، گزینهای عقلانی و مناسب به نظر میرسد. پس به خواندن ادامه دهید.
مزایای تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه
در ادامه برخی از دلایل قانع کننده جهت تحصیل رشته هوش مصنوعی در ترکیه آورده شده است.
کیفیت آموزش و پژوهش
دانشگاههای برتر ترکیه که به آموزش باکیفیت و رفاه دانشجویی بالا معروف هستند، رشته هوش مصنوعی را ارائه میدهند و از آنها میتوان به بوغازیچی، دانشگاه فنی خاورمیانه و دانشگاه فنی استانبول اشاره کرد.
همکاری صنعتی و کارآفرینی
هوش مصنوعی در ترکیه صنعت پر رونقی دارد و این یکی دیگر از دلایلی است که تحصیل در رشته هوش مصنوعی در این کشور را محبوب میکند. محیط استارتآپی پرجنب و جوش، دولت حامی و بازار کار مناسب، فرصتی فوقالعاده را برای فارغالتحصیلان رشته هوش مصنوعی در ترکیه فراهم میکند تا ایدههای هوش مصنوعی خود را به واقعیت تبدیل کنند و موفق شوند. موقعیت استراتژیک ترکیه که اروپا و آسیا را نیز بهم پیوند میدهد، بازار کار نوآورانه و فوقالعادهای برای سرمایهگذاری در هوش مصنوعی ایجاد کرده است.
همکاری بین دانشگاه و صنعت
در ترکیه، دانشگاهها با صنعت ارتباط تنگاتنگی دارند و از این رو، دانشجویانی که در دانشگاههای ترکیه به تحصیل هوش مصنوعی بپردازند میتوانند در پروژههای واقعی، دورههای کارورزی و کارآموزی و شرکتهای بزرگ، فعالیت کنند و تجربه کسب نمایند. این شرکتها در حوزههایی چون امور مالی، مراقبتهای بهداشتی، خودرو و … فعالیت میکند.
حمایت ها و اقدامات دولت
دولت ترکیه حمایتهای زیادی برای ارتباط دانشگاهها با صنعت و بازار کار ایجاد کرده و بودجه و منابعی برای پروژههای هوش مصنوعی فراهم میکند تا به پرورش استعدادهای هوش مصنوعی در این کشور کمک کند. دولت ترکیه همچنین مراکز تعالی هوش مصنوعی یا همان AICoEs ایجاد کرده که همکاری بین دانشگاهها، صنعت و سازمانهای دولتی را تشویق میکند.
شرایط تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه
شما برای تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه باید شرایط خاصی را رعایت کنید تا توسط موسسات یا دانشگاههای مورد نظر پذیرفته شوید. در ادامه برخی از این شرایط برای شما ذکر شده است.
- پیشینه تحصیلی: شما برای تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه باید در ریاضیات، علوم کامپیوتر یا رشتههای مرتبط، پایه قوی داشته باشید و مدرک دیپلم شما به همین موارد مرتبط باشد. اکثر دانشگاههای ترکیه از دانشجویان میخواهند تا دیپلم دبیرستان یا مدرک معادل آن را فراهم کنند.
- مهارت زبان: زبان رسمی آموزش در ترکیه، ترکی استانبولی است. بنابراین دانشجویان بین المللی باید مهارت خود در این زبان را به دانشگاهها اثبات کنند. ولی برخی از دانشگاهها هوش مصنوعی را به زبان انگلیسی تدریس میکنند که در آن صورت شما باید مدرک زبان انگلیسی مثل تافل یا آیلتس را به دانشگاه ارائه دهید.
- ریزنمرات تحصیلی: دانشجویان بینالمللی باید ریز نمرات تحصیلی خود در مقطع دبیرستان یا دانشگاه را برای دانشگاه مورد نظر ارسال کنند. این به دانشگاههای ترکیه کمک میکند تا صلاحیت تحصیلی شما جهت شرکت در دورههای هوش مصنوعی را بررسی کنند.
- آزمونهای ورودی: برخی از دانشگاههای ترکیه دانشجویان را موظف به شرکت در برخی آزمونهای ورودی مثل YKS میکنند تا دانش و صلاحیت دانشجو در زمینه ریاضی و علوم را بسنجند. نمره قبولی در هر دانشگاه با دانشگاه دیگر، متفاوت خواهد بود.
- انگیزه نامه: دانشگاهها از دانشجویان بینالمللی میخواهند تا در نامهای دلیل خود جهت انتخاب آن دانشگاه و مهاجرت تحصیلی به ترکیه و تحصیل در رشته هوش مصنوعی را توضیح دهند و حتی راجع به تجربههای قبلی خود با جزئیات صحبت کنند.
- توصیه نامه: برخی دانشگاهها از دانشجویان توصیهنامهای از یک استاد یا معلم یا کارفرما میخواهند تا صلاحیت شما جهت شرکت در این رشته را تایید کند.
- نمونه کار و پروژه: شما باید با پروژههایی، تجربه کاری خود در زمینه هوش مصنوعی را به دانشگاهها نشان دهید. این پروژهها و نمونهکارها، شواهدی جهت صلاحیت دانشجو جهت تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه را ارائه خواهد داد.
- در نهایت پس از دریافت نامه پذیرش از دانشگاه مورد نظر در ترکیه، جهت دریافت ویزای تحصیلی ترکیه اقدام کنید تا بتوانید جهت تحصیل در ترکیه، وارد این کشور شوید.
هزینه تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه
هزینه تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه بسته به قومیت دانشجو و دانشگاه و شهری که انتخاب میکند، متفاوت خواهد بود.
تحصیل هوش مصنوعی در دانشگاههای دولتی ترکیه
دولت ترکیه دانشگاههای دولتی زیادی دارد که دوره هوش مصنوعی را در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد ارائه میدهند. این دانشگاهها شهریه کمتری نسبت به دانشگاههای خصوصی دارند. گرچه دانشجویان بینالمللی ممکن است شهریه بیشتری را نسبت به بومیهای ترکیهای پرداخت کنند و این رقم بین 1000 تا 2500 دلار خواهد بود.
تحصیل هوش مصنوعی در دانشگاههای خصوصی ترکیه
دانشگاههای خصوصی ترکیه نسبت به دانشگاههای دولتی ان گرانتر هستند و این بسته به شهرت و رنکینگ دانشگاه نیز، متفاوت خواهد بود. هزینه تحصیل هوش مصنوعی در دانشگاههای خصوصی ترکیه، برای دانشجویان بینالمللی بین 3500 الی 15000 دلار خواهد بود و این رقم، بسته به قومیت دانشجو متفاوت است.
بورسیه تحصیلی برای تحصیل رشته هوش مصنوعی در ترکیه
ترکیه بورسیههای تحصیلی و کمکهای مالی زیادی را برای دانشجویان بومی و بینالمللی ارائه میدهد. این بورسیهها، مثل بورسلاری ترکیه، هزینههای مسکن و زندگی را نیز در ترکیه پوشش میدهند. اما برخی دیگر رقم کمتری ارائه خواهند داد. توصیه میشود که شرایط بورسیه تحصیلی ترکیه خصوصا برای رشته هوش مصنوعی را با دقت بررسی و شرایط خواسته شده را فراهم نمایید.
مدت زمان تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه
تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه بر اساس مدرک و ساختار خود رشته متفاوت خواهد بود. ولی به طور کلی، تحصیل این رشته در مقطع کارشناسی حدود چهار سال و در مقطع کارشناسی ارشد بین یک الی دو سال خواهد بود. ما در ادامه مدت زمان تحصیلی شما در این رشته را با جزئیات بیشتری بررسی خواهیم کرد.
مقطع کارشناسی
تحصیل در مقطع کارشناسی هوش مصنوعی (Bsc) حدود چهار سال طول خواهد کشید که معادل هشت ترم است. در این مقطع تحصیلی، شما واحدهایی در رابطه با علوم کامپیوتر، ریاضیات و واحدهای مربوط به هوش مصنوعی را سپری خواهید کرد.
مقطع کارشناسی ارشد
دوره کارشناسی ارشد هوش مصنوعی در ترکیه بین یک الی دو سال طول میکشد. ولی این زمان بسته به اینکه رشته شما پژوهش محور یا آموزش محور است متفاوت خواهد بود. رشتههای پژوهش محور که با پایان نامه است، از یک الی دو سال طول میکشد. ولی آموزش محورها، حدود یک سال طول میکشد و شامل ترکیبی از دورههای تخصصی هوش مصنوعی و یک پروژه یا آزمون جامع خواهد بود.
مدرک دکترا
دوره دکترا هوش مصنوعی در ترکیه حداقل به سه سال زمان برای تکمیل نیاز دارد، ولی همین هم بسته به مدت زمانی که جهت اتمام پایاننامه و تز خود میگذارید بستگی دارد. دانشجویانی که در مقطع دکترا هوش مصنوعی تحصیل میکنند، معمولا تحقیقات پیشرفتهای را در رابطه با زمینهای خاص از هوش مصنوعی پیش میبرند و با مشاوران و گروههای تحقیقاتی کار میکنند.
بهترین دانشگاه ها برای تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه
ترکیه دارای بسیاری از دانشگاههای برتر جهت تحصیل و ارائه هوش مصنوعی به دانشجویان بومی و بینالمللی است. ما در ادامه برخی از این دانشگاهها را جهت تحصیل شما در این رشته ذکر خواهیم کرد تا به تصمیمگیری کمک کرده باشیم.
1. دانشگاه بوغازیچی
2. دانشگاه فنی خاورمیانه
3. دانشگاه فنی استانبول
4. دانشگاه کوچ
5. دانشگاه سابانچی
6. دانشگاه بیلکنت
8. دانشگاه حاجتتپه
9. دانشگاه اژه
10. دانشگاه اوزیگین
این دانشگاهها دپارتمانهای مخصوصی جهت تحصیل هوش مصنوعی ارائه میدهند و همکاری بسیار خوبی را با مراکز تحقیقاتی و صنعت هوش مصنوعی در ترکیه ایجاد کردهاند تا به دانشجویان از هر جهت کمک کرده باشند. همچنین این دانشگاهها فرصتهای آموزشی و پژوهشی بسیار باکیفیتی را در این زمینه به دانشجویان ارائه میدهند تا به آنها جهت بررسی برنامههای خاص، ارتباط موثر با هیئت علمی و فعالیت در حوزههای تحقیقاتی کمک کنند.
از آنجا که مدت زمان هر دوره، رتبهبندی، شرایط و الزامات ورود به رشته و … در هر دانشگاه متفاوت است. توصیه میکنیم که وبسایت رسمی هر دانشگاه را در رابطه با رشته هوش مصنوعی چک کنید، یا با مشاوران و وکلای حرفهای موسسه مهاجر دانش تماس بگیرید، تا به تمام سوالات شما پاسخ داده شود یا اقدامات لازم جهت پذیرش تحصیلی شما در رشته هوش مصنوعی در ترکیه صورت بگیرد.
سوالات متداول
پیش نیازهای تحصیل در رشته هوش مصنوعی در ترکیه چیست؟
پیشنیازهای تحصیلی جهت شرکت در دورههای هوش مصنوعی در ترکیه شامل پایهای قوی در دورههایی چون ریاضیات و علوم کامپیوتر است. دانشجویانی که قصد تحصیل در این رشته را دارند باید مدرک دیپلم ریاضی، کامپیوتر و … را به دانشگاهها ارائه دهند. ممکن است تسلط به زبان انگلیسی و ترکی استانبولی نیز لازم شود.
آیا آزمون ورودی خاصی برای دورههای هوش مصنوعی در ترکیه وجود دارد؟
بسیاری از دانشگاههای ترکیه ترجیح میدهند که دانشجویان بینالمللی در آزمون ورودی خاصی شرکت کنند که به عنوان بخشی از روند پذیرش آنها در رشته هوش مصنوعی در نظر گرفته میشود. این آزمون مهارت دانشجو در بخشهایی چون علوم و ریاضی را بررسی میکند. برخی از دانشگاهها به جای آزمون بینالمللی آزمونهای ورودی خاص خودشان را برای این رشته در نظر خواهند گرفت.
زبان مورد نیاز جهت تحصیل هوش مصنوعی در ترکیه چیست؟
الزامات زبان بسته به موسسه و آموزشگاه مورد نظر شما متفاوت است. برخی دانشگاهها رشته هوش مصنوعی را به ترکی استانبولی و برخی دیگر به زبان انگلیسی ارائه میدهند. برای تحصیل به زبان ترکی به مدرک ترکی و برای تحصیل به زبان انگلیسی به مدارکی مثل تافل یا آیلتس نیاز خواهید داشت.
آیا بورسیه تحصیلی برای دانشجویان هوش مصنوعی در ترکیه وجود دارد؟
بله، ترکیه بورسیههای تحصیلی و کمکهای مالی بسیار زیادی را برای دانشجویان بومی و بینالمللی ارائه میدهد. این بورسیهها بخشی یا تمام هزینههای دانشجو را پوشش میدهند. ولی برای اخذ آن باید شرایط خاصی را رعایت کنید و صلاحیت مورد نظر را جهت دریافت آن داشته باشید. برخی دانشگاهها و سازمان های خارجی نیز ممکن است بورسیههای تحصیلی خاصی جهت تحصیل هوش مصنوعی به دانشجویان، ارائه دهند.
آیا برای تجربه عملی و کارآموزی در دورههای هوش مصنوعی در ترکیه، فرصتی وجود دارد؟
بله. ترکیه صنعتی رو به رشد در زمینه هوش مصنوعی دارد و تجربه کاری و کارورزی را برای دانشجویان این رشته فراهم میکند. دانشگاههای موجود در ترکیه در واقع با ارتباط با صنعت و مراکز تحقیقاتی، فرصتهای آموزش عملی زیادی را برای دانشجویان فراهم میکنند تا به آنها جهت ورود به بازارکار حرفهای کمک کنند.
آیا برای دانشجویان هوش مصنوعی در ترکیه، فرصتهای تحقیقاتی وجود دارد؟
ترکیه مراکز تحقیقاتی و پروژههای زیادی در زمینه هوش مصنوعی دارد و برای آنها به فعالیت و همکاری دانشجویان نیاز دارد. در واقع دانشگاههای ترکیه پروژههای تحقیقاتی زیادی را برای دانشجویان ارائه میدهند تا به آنها جهت همکاری در تحقیقات ملی و بینالمللی کمک کند. همچنین آنها میتوانند مقالات خود را منتشر و در کنفرانسها شرکت کنند.
بازار کار برای فارغالتحصیلان هوش مصنوعی در ترکیه چگونه است؟
بازار کار هوش مصنوعی در ترکیه در حال گسترش است و دانشجویان فارغالتحصیل از این رشته میتوانند در زمینههایی چون مالی، مراقبتهای بهداشتی، تولید و فناوری مشغول به کار شوند. در واقع دانشگاههای ترکیه با ارتباط موثر و قوی با صنعت و مراکز تحقیقاتی، امکان کار برای دانشجویان پس از فارغالتحصیلی را فراهم کردهاند.
آیا دانشجویان بینالمللی پس از اتمام تحصیلات خود میتوانند در ترکیه کار کنند؟
بله، دانشجویان بینالمللی که در رشته هوش مصنوعی در ترکیه فارغالتحصیل شدهاند، میتوانند جهت دریافت مجوز کار ترکیه اقدام کنند و در مدت تعیین شده، شغلی مرتبط به رشته خود پیدا کنند. ترکیه سیاستهای سادهای جهت یافتن شغل برای دانشجویانی که در همین کشور تحصیل کردهاند ایجاد کرده است که به کار حرفه ای آنها و اخذ اقامت دائم و شهروندی ترکیه پس از فارغالتحصیلی کمک میکند.
منبع: