حتما بخوانید:
- شرایط تحصیل در ترکیه
- بهترین دانشگاه های ترکیه
- معرفی ارزانترین دانشگاههای ترکیه
- هزینه تحصیل در ترکیه
- شرایط سنی تحصیل در ترکیه
- ویزای تحصیلی ترکیه
- بورسیه تحصیلی ترکیه
- هزینه تحصیل در ترکیه به تومان
- هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه
- هزینه تحصیل دندانپزشکی در ترکیه
- شهریه دانشگاه های ترکیه
- شهریه تحصیل در مقاطع مختلف
- شهریه دانشگاه استانبول ترکیه
- هزینه تحصیل در دانشگاه های خصوصی
- هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی
- هزینه خوابگاه های دانشجویی یا اجاره ملک
- مقایسه هزینه تحصیل در دانشگاه خصوصی و دولتی
- شهریه مدارس ترکیه
- سخن پایانی
- سوالات متداول
هر ساله دانشجویان بسیاری در سراسر جهان به عنوان دانشجوی بینالمللی مشغول تحصیل میشوند. در این مسیر موضوعاتی مانند ویزای تحصیلی، بورسیه تحصیلی و پذیرش در دانشگاه های بینالمللی اهمیت خاصی دارند. کشور ترکیه یکی از مقاصد مهم دانشجویان بینالمللی است. به دلیل نزدیکی این کشور به ایران و امکانات بالای دانشگاههای ترکیه ایرانیان بسیاری در مقاطع مختلف در این کشور مشغول تحصیل هستند. یکی از موضوعات مهم که باید به آن توجه کنید، هزینه تحصیل در ترکیه است. بنابراین، اگر قصد تحصیل در دانشگاه های معتبر ترکیه را دارید نکات ذکر شده در این مقاله را از دست ندهید.
شرایط تحصیل در ترکیه
برای تحصیل در هر مقطع تحصیلی در ترکیه شرایط و قوانین متفاوتی وجود دارد. از آنجایی که هر دانشگاه نیز شرایط خاص خود را دارد، برای آگاهی از شرایط دقیق هر دانشگاه لازم است با دانشگاه مدنظر خودتان ارتباط برقرار کنید. در ابتدا، باید رشته و دانشگاه مدنظر خود را انتخاب کنید. در نهایت میتوانید موفق به اخذ نامه پذیرش شوید. در هنگام انتخاب دانشگاه دو نکته مهم وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:
- آگاهی از اینکه آیا آزمون ورودی جهت پذیرش دانشجوی بینالمللی نیاز است یا نه؟
- آیا رشته مدنظرتان به زبان انگلیسی در دانشگاه تدریس میشود؟
یکی از شرایط مهم جهت پذیرش در دانشگاههای معتبر ترکیه، کسب نمره مناسب در آزمون YOS است. این آزمون جهت تعیین سطح علمی دانشجویان بینالمللی برگزار میشود. هر دانشگاه آزمون یوس جداگانهای را برگزار میکند. این آزمون برای رشتههایی مانند پزشکی، حقوق و معماری ضروری است. بنابراین، اگر برای 3 دانشگاه مختلف درخواست دادهاید باید در آزمون یوس هر دانشگاه به صورت جداگانه شرکت کنید.
شرط مهم برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه اتمام دوره کارشناسی است. پس مهمترین مدرکی که باید در این مقطع ارائه دهید، مدرک کارشناسی شما هست. در این مقطع مواردی مانند رزومه قوی، مقاله و طرحهای تحقیقاتی شانس قبولی شما را افزایش میدهد. هر دانشگاه اسناد و مدارک متفاوتی را در زمان ثبت نام درخواست میکند. اما لیست کلی از مدارکی که لازم دارید شامل موارد زیر میشود:
- مدرک دیپلم ترجمه شده به ترکی
- نمره قبولی در آزمون زبان ترکی یا انگلیسی( تافل، آیلتس و PTE )
- انگیزه نامه
- مدرک اثبات تمکن مالی جهت پرداخت هزینه تحصیل در ترکیه ( فیش حساب بانکی)
- فیش پرداختی هزینه درخواست( 35 الی 100 دلار)
بهترین دانشگاه های ترکیه
دانشگاههای ترکیه براساس معیارهایی مانند سطح علمی، امکانات و تعداد دانشجویان خارجی طبقه بندی میشوند. در ادامه با بهترین دانشگاه های ترکیه آشنا میشوید.
دانشگاه فنی خاورمیانه( METU )
این دانشگاه در آنکارا واقع شده است. در سال 1956 با هدف توسعه ترکیه و کشورهای خاورمیانهای تاسیس شد و تا الان حدود 31 هزار دانشجو در این دانشگاه تحصیل کردهاند. این دانشگاه در EECA ( شاخص رتبهبندی دانشگاههای جهان) رنکینگ 8 را دارد.
دانشگاه بغازیچی ( Bogazic University)
این دانشگاه در سال 1863 تحت عنوان کالج رابرت در استانبول تاسیس شد. در واقع، بغازیچی اولین دانشگاه آمریکایی که در خارج از ایالت متحده هست. رنکینگ EECA این دانشگاه 10 است.
دانشگاه کوچ( Koc University )
این دانشگاه در سال 1993 در استانبول تاسیس شد و جز معتبرترین موسسات آموزش عالی ترکیه است. رنکینگ EECA این دانشگاه 12 است. در حال حاضر، 5500 دانشجو در این دانشگاه مشغول تحصیل هستند.
دانشگاه بیلکنت( Bilkent )
این دانشگاه به عنوان اولین موسسه غیرانتفاعی خصوصی ترکیه در سال 1984 تاسیس شد. دانشگاه بیلکنت گستردهترین کتابخانه دانشگاهی در سراسر ترکیه را دارد. رنکینگ EECA این دانشگاه 14 است.
دانشگاه سابانچی( Sabanci)
این دانشگاه رشتههای مختلفی را در تمام مقاطع تحصیلی ارائه میدهد. رنکینگ EECA این دانشگاه 18 است. 42 درصد از دانشجویان این دانشگاه بورسیه تحصیلی دریافت کرده اند.
معرفی ارزانترین دانشگاههای ترکیه
دانشگاههای دولتی جز دانشگاههای ارزان ترکیه محسوب میشوند. هزینه تحصیل در ترکیه این دانشگاهها بسیار پایین است. در ادامه تعدادی از دانشگاه مقرون به صرفه ترکیه را معرفی خواهیم کرد.
- دانشگاه صنعتی خاورمیانه 236 یورو در مقطع کارشناسی
- دانشگاه عبدالله گل439 یورو در مقطع کارشناسی
- دانشگاه بغازیچی 1018 یورو در مقطع کارشناسی
- دانشگاه اوکان 1140 یورو در مقطع کارشناسی ارشد
هزینه تحصیل در ترکیه
عوامل زیادی مخارج تحصیل شما را تحت تاثیر قرار میدهند. به عنوان مثال، شهر، نوع دانشگاه و سبک زندگی از جمله مهمترین مواردی هستند که هزینه زندگی در ترکیه را تغییر میدهند. هزینه زندگی در ترکیه برای دانشجویان حدود 400 الی 650 یورو در ماه است. مهمترین هزینههای تحصیل و زندگی در ترکیه به شرح زیر است:
- هزینه کارت حمل و نقل ماهانه( اتوبوس و مترو) 27 یورو
- هزینه بیمه پزشکی 34 الی 57 یورو
- هزینه قبض تلفن 6 الی 11 یورو در ماه
- هزینههای سرگرمی( سینما و کنسرت) 10 الی 15 یورو در ماه
- هزینه کتاب و سایر منابع آموزشی 80 یورو
- هزینه برق 14 دلار
- هزینه آب 20 دلار
- هزینه اینترنت 12 دلار
شرایط سنی تحصیل در ترکیه
یکی از مزایای تحصیل در دانشگاههای ترکیه این است که محدودیت سنی برای تحصیل در این دانشگاهها وجود ندارد. تنها نکتهای که باید به آن توجه کنید، این است که تا 20 سپتامبر سالی که دوره تحصیلی جدید شروع میشود، حداقل 17 سال داشته باشید.
ویزای تحصیلی ترکیه
برای اینکه به راحتی در ترکیه مشغول تحصیل شوید، باید ویزای تحصیلی ترکیه و اجازه اقامت را دریافت کنید. طبق قانون، همه دانشجویان بینالمللی باید این ویزا را کسب کنند. فقط دو گروه از دانشجویان هستند که نیازی به دریافت این ویزا ندارند:
- افرادی که والدین آنها با ویزای کار و اجازه اقامت در ترکیه زندگی میکنند.
- افرادی که کارت آبی دارند( مجوز اقامت در کشورهای اروپایی)
برای دریافت ویزای تحصیلی باید به سفارت یا کنسولگری ترکیه در کشور خود مراجعه کنید و درخواست ویزای تحصیلی بدهید. به این نکته توجه داشته باشید که داشتن ویزای تحصیلی ضروری است و بدون آن، اجازه اقامت ندارید. پس از گرفتن ویزا و رفتن به ترکیه باید درخواست اقامت بدهید تا بتوانید بیشتر از 90 روز در ترکیه بمانید. درخواست ویزا ممکن است بین 3 الی 15 روز طول بکشد. برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه باید مراحل زیر را با دقت طی کنید:
- پذیرش در یک دانشگاه ترکیهای
- شرکت در مصاحبه حضوری در کنسولگری ترکیه ( بعضا آنلاین هست)
- آماده کردن اسناد و مدارک مورد نیاز
- پیگیری درخواست خود از طریق سایت
- ارائه درخواست اقامت
زمانی که درخواست ویزا را ارسال میکنید باید مدارک مورد نیاز را نیز ارائه دهید. مدارک لازم شامل موارد زیر میشوند:
- پاسپورت معتبر
- فرم درخواست ویزا
- 2 قطعه عکس پاسپورتی
- نامه پذیرش دانشگاه
- گواهی بیمه درمانی
- گواهی رزرو بلیط هواپیما
- گواهی آخرین مدرک تحصیلی
بعد از اینکه ویزای تحصیلی را دریافت کردید و وارد ترکیه شدید باید درخواست اقامت دهید. مجوز اقامت شما تا یک سال اعتبار دارد. مداک لازم برای درخواست اقامت شامل موارد زیر میشوند:
- فرم درخواست
- فتوکپی پاسپورت و ویزا
- مدرک دانشگاهی
- 4 قطعه عکس پاسپورتی
بورسیه تحصیلی ترکیه
یکی از مزیتهای مهم دانشگاههای ترکی ارائه بورسیههای تحصیلی متفاوت است که همه یا بخشی از هزینههای تحصیل در ترکیه را پوشش میدهند. بورسیه تحصیلی در کلیه مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری اعطا میشوند. از مهمترین مزیتهای ویزای تحصیلی میتوان به دوره یک ساله زبان ترکی، بیمه درمانی و هزینه بلیط هواپیما اشاره کرد. بورسیهها و کمکهای مالی دانشگاههای ترکیه طیف وسیعی را شامل میشوند. بورسیه تحصیلی ترکیه توسط موسسات مختلفی اعطا میشود:
- دولت
- دانشگاهها و موسسات آموزشی
- سازمانهای بینالمللی
این بورسیه شامل کمک هزینه ماهانه نیز میشود. مقدار این کمک هزینه به شرح زیر است:
- مقطع کارشناسی: 1000 لیر
- مقطع کارشناسی ارشد: 1400 لیر
- مقطع دکتری: 1800 لیر
یکی از شرایط بورسیه تحصیلی ترکیه مدت زمان ارائه آن است. این زمان براساس مدت زمان تحصیل شما مشخص میشود. مدت زمانی که میتوانید از این ویزا استفاده کنید به شرح زیر است:
- مقطع کارشناسی 4 الی 6 سال
- مقطع کارشناسی ارشد 2 سال
- مقطع دکتری 4 سال
به دلیل تعداد بالای متقاضیان دریافت این ویزا شرایط اخذ ویزای تحصیلی ترکیه بسیار مهم است. کسانی که این شرایط را داشته باشند میتوانند بورسیه را کسب کنند. سن و معدل جز مهمترین معیارهای انتخاب هستند. معدل و سن لازم برای کسب بورسیه تحصیلی ترکیه را در ادامه مشاهده میکنید.
معدل:
- مقطع کارشناسی: تاثیر 70% معدل
- مقطع کارشناسی ارشد و دکتری: تاثیر 75% معدل
- متقاضیان رشتههای علوم پزشکی و علوم بهداشت: تاثیر 90% معدل
سن:
- مقطع کارشناسی: حداکثر 21 سال
- مقطع کارشناسی ارشد: حداکثر 30 سال
- مقطع دکتری: حداکثر 35 سال
- برنامههای تحقیقاتی: حداکثر 45 سال
هزینه تحصیل در ترکیه به تومان
به دلیل عدم ثبات قیمت دلار در ایران نمیتوان هزینه تحصیل در ترکیه را به طور دقیق به تومان بیان کرد. هزینه تقریبی تحصیل در مقطع لیسانس به زبان انگلیسی 50 الی 135 میلیون تومان است. هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نیز حدود 45 الی 90 میلیون تومان است.
هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه
هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه در دانشگاههای دولتی و خصوصی متفاوت است. هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی بیشتر است. عامل دیگری که بر روی هزینه تاثیر میگذارد زبان تدریس است. در واقع، تحصیل به زبان انگلیسی هزینه بالاتری دارد. هزینه تحصیل در ترکیه در رشته پزشکی حدود 14 الی 27 هزار دلار است. در ادامه هزینه تحصیل پزشکی به زبان انگلیسی در دانشگاههای مختلف را بررسی میکنیم:
- دانشگاه اطلس استانبول: 20 هزار دلار
- دانشگاه مدیپل آنکارا: 29 هزار دلار
- دانشگاه بیرونی استانبول: 23 هزار دلار
- دانشگاه اکان استانبول: 25 هزار دلار
- دانشگاه تدی تپه استانبول: 27 هزار دلار
هزینه تحصیل دندانپزشکی در ترکیه
هزینه تحصیل در رشته دندانپزشکی نیز مانند رشته پزشکی به نوع دانشگاه و زبان بستگی دارد. هزینه تحصیل دندانپزشکی در ترکیه شامل موارد زیر میشود:
- دانشگاه دولتی: 1200 الی 19000 دلار
- دانشگاه خصوصی: 17 الی 27 هزار دلار
شهریه دانشگاه های ترکیه
شهریه دانشگاههای ترکیه با توجه به شهر، نوع دانشگاه، زبان و رنکینگ دانشگاه تغییر میکند. شهریه تقریبی دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان بینالمللی به شرح زیر است:
- کارشناسی به زبان انگلیسی: 450 الی 1500 دلار در سال
- کارشناسی به زبان ترکی: 240 الی 750 دلار در سال
- کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی: 600 الی 900 دلار در سال
- کارشناسی ارشد به زبان ترکی: حدود 300 الی 600 دلار در سال
شهریه تحصیل در مقاطع مختلف
در ادامه بررسی هزینه تحصیل در ترکیه به شهریه در مقاطع مختلف میپردازیم. هزینه های این بخش بر اساس لیر است ( 1 دلار معادل 9 لیر است).
- مقطع کارشناسی: 1800 الی 12000 لیر
- مقطع کارشناسی ارشد: 2300 الی 7000 لیر
شهریه دانشگاه استانبول ترکیه
دانشگاه استانبول یکی از اعضای فعال انجمن دانشگاههای اروپایی( EUA ) است. حدود 7 هزار دانشجوی بینالمللی در این دانشگاه تحصیل میکنند. رنکینگ جهانی این دانشگاه 846 است. هزینه تحصیل در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد این دانشگاه حدود 3 هزار دلار در سال است.
هزینه تحصیل در دانشگاه های خصوصی
هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی ترکیه به بالای 20 هزار یورو در سال میرسد، البته رشته انتخابی شما باعث تغییر هزینه میشود. در ادامه، هزینه تحصیل در مهمترین دانشگاههای خصوصی ترکیه را بررسی میکنیم:
- دانشگاه آتیلیم: 9800 الی 20 هزار دلار
- دانشگاه فاتیح : 4500 الی 5100 دلار
- دانشگاه آیدین: 2500 الی 15 هزار دلار
- دانشگاه اکان: 20 الی 40 هزار دلار
هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی
دانشگاههای دولتی به نسبت دانشگاههای خصوصی هزینه کمتری دارند اما تحصیل در رشتههای پرمتقاضی و سطح بالا مانند پزشکی در دانشگاههای دولتی نیز هزینه بالایی دارد. هزینه تحصیل در برخی از دانشگاههای دولتی ترکیه شامل موارد زیر میشود:
- دانشگاه بغازیچی: 600 الی 1000 دلار
- دانشگاه آنکارا: 670 الی 890 دلار
- دانشگاه جلال بایار: 235 الی 560 دلار
هزینه خوابگاه های دانشجویی یا اجاره ملک
یکی از هزینههای اصلی دانشجویان بینالمللی تهیه مسکن مناسب است. بسیاری از دانشجویان زندگی در خوابگاه را انتخاب میکنند و عده دیگری ترجیح میدهند اتاق خصوصی خود را اجاره کنند. مکان و اندازه خوابگاه مواردی هستند که قیمت را تغییر میدهند. در ادامه هزینههای مختلف مربوط به خوابگاه را بررسی میکنیم.
- اجاره اتاق خصوصی در مرکز شهر: 1700 الی 2100 لیر در ماه
- هزینه خوابگاه دولتی: 24 الی 38 یورو در ماه
- هزینه خوابگاه خصوصی: 68 الی 283 یورو در ماه
مقایسه هزینه تحصیل در دانشگاه خصوصی و دولتی
حتما تاکنون متوجه شدهاید که تفاوت بسیاری در شهریه و هزینههای دانشگاه خصوصی و دولتی وجود دارد. دلیل اصلی این تفاوتها این است که دانشگاههای دولتی تحت حمایت دولت هستند و از بودجه آن استفاده میکنند. با این حال به دلیل شرایط راحت قبولی در دانشگاههای خصوصی افراد زیادی دانشگاههای خصوصی را انتخاب میکنند. در نهایت بودجه و اهداف شما در انتخاب میان دانشگاه خصوصی و دولتی تاثیرگذار است.
شهریه مدارس ترکیه
بسیاری از افراد در دوران مدرسه اقدام به مهاجرت تحصیلی میکنند تا مدرک دیپلم خود را از مدارس کشور مقصد کسب کنند. بسیاری دیگر نیز به دلیل سطح بالای آموزش از سالهای اولیه تحصیل فرزندانشان را به مدارس ترکیهای میفرستند. مدرسه بینالمللی استانبول یکی از معروفترین مدارس در ترکیه است که دانشآموزان بینالمللی نیز دارد. هزینه تحصیل در مدارس دولتی و خصوصی ترکیه در مقاطع مختلف، متفاوت است. شهریه مقاطع مختلف به شرح زیر است:
- کلاس اول الی دهم: 500 الی 590 هزار لیر
- کلاس یازدهم و دوازدهم: 612 هزار لیر
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم تمام موارد مهم درباره هزینه تحصیل در ترکیه را در اختیار شما قرار دهیم. اگر نیاز به مشاوره حرفهای در این مورد دارید میتوانید با مشاورین و کارشناسان موسسه مهاجر دانش تماس حاصل فرمایید یا فرم مشاوره رایگان را تکمیل نمایید.
سلام. وقت بخیر. هزینه تحصیل در دانشگاه آنکارا در مقطع دکتری رشته زبان و ادبیات انگلیسی بدون بورسیه رو لطفا بفرمایین. و اینکه آیا شهریه های که میفرمایین به صورت سالانه دریافت خواهد شد؟
سلام و وقت بخیر. این شهریه سالانه تغییر میکند و بسته به شرایط متقاضی امکان دریافت تخفیف وجود دارد. شهریه سالیانه بوده و بصورت ترمی دریافت میشود.
سلام. وقت بخیر. هزینه تحصیل در دانشگاه آنکارا در مقطع دکتری رشته زبان و ادبیات انگلیسی بدون بورسیه رو لطفا بفرمایین. و اینکه آیا شهریه های که میفرمایین به صورت سالانه هست؟
سلام و وقت بخیر. این شهریه سالانه تغییر میکند و بسته به شرایط متقاضی امکان دریافت تخفیف وجود دارد. شهریه سالیانه بوده و بصورت ترمی دریافت میشود.
سلام هزینه رشته فیزیوتراپی در دانشگاه خصوصی مورد تایید ایران سالانه حدودن چقد میباشد؟
سلام و وقت بخير. شهریه سالیانه فیزیوتراپی در دانشگاههای خصوصی مورد تایید ایران متفاوت بوده و بین ۴ الی ۸ هزار دلار متغير است.
سلام هزینه تحصیل در رشته داروسازی در ترکیه چقدر میشه؟
سلام بر شما. هزینه تحصیل داروسازی در دانشگاههای دولتی حدود ۲۰ الی ۱۰۰ هزار لیر در سال و در دانشگاههای خصوصی بین ۶ الی ۱۸ هزار دلار در سال میباشد. در مورد دانشگاههای خصوصی با داشين معدل بالا امکان دریافت بورسیه تحصیلی و یا تخفیف در شهریه وجود دارد.